OTOPARK KONTROL SİSTEMLERİ
OTOPARK KONTROL SİSTEMLERİ
Araçların park edilme noktaları Otopark olarak adlandırılır. Otoparklar kişilere özel sadece bir kişiye ait bir veya birkaç araç için olarak yapılmış veya toplu konutlarda özel olarak yapılmış, konut sahiplerinin kullandığı geniş alanlar veya kurumlara hastanelere özel yapılmış alanlar veya kamusal alanlarda özel olarak hizmet veren alanlar olabilir. Otoparklar nerede ne büyüklükte kime ait olursa olsun her alanın ihtiyaç duyulduğu gibi onlarıda kontrol altında tutarak yönetmek gerekir.
Otoparkların kontrol ihtiyacına her dönemin veya bölgenin teknolojisine göre otopark kontrol sistemleri geliştirilmiştir. Otopark kontrol sistemleri mekanik, elektronik, elektromekanik veya tamamen manuel olabilir.
Manuel otopark kontrol sistemleri:
Kişilerin kendi çabalarıyla yaptıkları otoparklarının kullanımını kontrol edebilecekleri yapılardır. Örneğin iki paralel direk ortasına sökülüp takılabilir bir zincir bağlayıp bu zincirin sabitlendigi yere asma kilit takarak kendi park alanını koruyabilir. Başka bir örnek verilecek olursa kişisel park bariyeri olarak geçen genelde kare profil Demirden yapılan araçların geçişini engelleyecek pratik aparatlar düşünülebilir.
Elektromekanik otopark kontrol sistemleri:
Bu sistemler elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirerek manuel kontrol edilen sistemlerdir. Bu sistemler aynı zamanda otopark otomasyonlarının ana ürünlerindendir. Elektromekanik otopark kontrol sistemleri genel olarak
- Kollu otopark bariyeri.
- Hidrolik mantar bariyer.
- Road blocker Yol kesici.
Kollu otopark bariyeri dik olarak konumlandırılan bir metal kasa içine yerleştirilmiş hareketi sağlayan motor hareketini kola aktaran redüktör ve bunları kontrol eden elektronik devre kartından oluşur. Apartman girişinden kurum girişine nerdeyse her yerde kullanılabilmektedir. Kol uzunlukları 2 MT den 10 MT ye kadar uzayabilir.
Hidrolik mantar bariyer hidrolik yağ basıncı ile hareket eden pistonlar ve bunları yöneten bir kontrol panosu dan oluşur. Genel olarak yüksek güvenlik veya kapatmak gereken yerler için kullanılmaktadır.
Road blocker yol kesici yüksek güvenlik gerektiren yerlerin girişini kapatmak için kullanılmaktadır. Genel olarak yeraltında büyük bir yuva içinde olan ve yer üstüne 80 cm yükseklik te olan metal kütleden oluşur. Böyle büyük bir kütleyi hareket ettirmek için hidrolik yağ basıncı kullanılır. Yönetim olarak elektronik kontrol panosu vardır. Genellikle 2mt ile 6 MT arasında uzunlukları vardır.
Elektronik otopark kontrol sistemleri:
Bu sistemler bir veya birden çok bilgisayar destekli veya elektronik kontrol kartlarıyla veya her ikisinin bir arada kullanıldığı otopark kontrol sistemleridir. Elektronik otopark kontrol sistemleri ne örnek olarak;
- Plaka tanıma sistemleri.
- HGS OGS otopark kontrol sistemi.
- Biletli otopark kontrol sistem.
- Mobil otopark sistemi.
Plaka tanıma sistemleri araçların plakalarının bilgisayara kurulmuş olan plaka tanıma sistemi yazılımı tarafından okunması ve okunan bu plakaların geçiş yetkilerine göre elektromekanik cihazların otomatik olarak açılmasını sağlar. Plaka tanıma sistemleri , plaka okuma yazılımı plaka okuma kamerası kapı açma kartı (ip kart) LED tabela dan oluşur. Plaka tanıma sistemleri bilgisayardan görme teknolojisini kullanarak plaka okuma işlemini gerçekleştirir.
Plaka okuma süreci güçlü donanım özellikleri olan bilgisayarlarla yapılır. Plakalar okunduktan sonra raporlama ve tekrar sorgulama için veritabanına kaydedilir. Plaka tanıma sistemleri, site plaka tanıma, ücretli otopark plaka tanıma, otoyol plaka tanıma olarak çeşitli versiyonlardan oluşur. Plaka okuma sistemi Latin harfli plakaları yüksek doğrulukta tespit ve okuma yapmaktadır. Siteler için kullanılan plaka tanıma sistemleri yazılıma kayıtlı olan araç plakalarının site içerisine giriş ve çıkışını sağlar.
Ücretli otopark plaka tanıma sistemi otoparkı kullanan araçların otopark kullanım sürelerine göre ücret hesaplaması yaparak otopark yönetimi sağlayan sistemlerdir. Otoyol plaka tanıma sistemleri otoyolu kullanan araçların plakalarını okuyarak çeşitli filtrelerden geçirerek karaliste tespiti yapmak veya araç otoyol hız koridoru ile hız tespiti yapmak ve raporlamak için kullanılmaktadır.
HGS OGS otopark sistemleri araçlara fiziki olarak takılmış id etiketlerin bir anten ile okunmasıyla bu okunan bilgilerin kontrol paneli üzerinde değerlendirilmesi ve yetkisi olan araçlara kapı açılmasini sağlayan sistemlerdir. İd etiketler UHF teknolojisini kullanır ve pasif yani enerji ihtiyacı olmayan elektronik çip ve mini antenden oluşur. Bu etiketleri okunan yüksek ve doğrusal yayın yapan antenler HGS anteni olarak kullanılmaktadır.
Genel olarak 5 MT ile 15 MT arasında okuma mesafesi bulunan antenler frekans gücü değiştirilerek daha yakın veya uzaktan okuma yapabilirler. HGS kontrol panelleri genel olarak wiegand data akışını destekleyen girişlere ve anten adedinde röle çıkışı bulunan HGS etiketini kaydetmek için belli miktarda hafızası bulunan kontrol kartlarıdır. Kontrol kartları bilgisayar bağlantılı veya bilgisayar bağlantısız olarak yapılmışlardır. Bilgisayar bağlantısı HGS kontrol panelleri bilgisayar üzerinden etiket kaydetme ve etiket geçiş logolarını raporlayabilme imkanı sunmaktadır.
Biletli otopark sistemleri genel olarak ücretli otoparkların kontrolü için kullanılan sistemlerdir. Yapım ve bakım maliyetleri bakımından diğer sistemlerden yüksektir. Araçların giriş yaparken sistem yuvasında hazır olarak bulunan elektronik kartlardan veya karton biletlerden bir tanesinin kaydını alarak ve kart üzerine bu zaman bilgisini yazarak verir. Çıkış noktasında araç sahibi bu kartı ödeme noktasında operatöre verir ve otopark bedelini ödeyip çıkış yapar. Sistem bu kartların zaman ve ücret bilgilerini bir veritabanına kaydeder ve raporlayabilir. Biletli otopark sistemleri bilgisayar bağımlı olarak çalışmaktadır.
Mobil otopark sistemleri yol kenarı otoparkları veya normal otoparklar veya vale hizmeti veren noktalarda kullanılır. Mobil otopark sistemleri üzerinde yazıcı bulunan android işletim sistemli bir el terminali ve bu terminalde kurulu olan bir uygulama ile çalışır. Otoparka araç girişinde operatör araç plaka sini el terminali ne manuel olarak yazar veya terminal kamerasından plakayı okutur. Okunan plaka terminal üzerindeki yazıcıdan çıkartılır. Fişte plaka tarih ve barkod bulunur. Fiş bir adet veya daha fazla sayıda yazdırılabilir. Araç sahibi aracını teslim almaya geldiğinde müşteri fişini el terminali kamerasından okutulup ücret tahsilatı yapılır. Gunsonu işlemleri yapılarak gün içinde alınan ödemelerin raporları yetikiliye verilir.